logo

MenüTavaszi karbantartás és a kerti tó üzemeltetése

Mi mindent ajánlatos ellenőrizni a kerti tó indításakor

1. A vízkő eltávolításának lehetséges módja a fólia felületéről a fürdő zónában

A feltöltött víz keménysége miatt a fürdőzónában / falak, de főleg az aljban/idővel /1,2,3 év/ nagyon nehezen eltávolítható vízkőréteg képződik, amely nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem a rendszeres takarítás esetében nehézséget okoz a tó karbantartásában és az algaréteg eltávolításában.

Hogyan távolíthatjuk el a vízkövet a fólia felületéről

Háromféleképpen  harcolhatunk a vízkő ellen

a, megakadályozzuk a vízkő lerakódását

b, eltávolítjuk a vízkövet

c, az első kettő kombinációja

 

a, A vízkő lerakódását elsősorban úgy előzhetjük meg, hogy elemezzük és ellenőrizzük a víz keménységét. A megállapított értékektől függően ajánljuk a gyakorlatban már bevált mágneses vízkezelést, vagy a nagyobb eredmény elérése érdekében a  vízlágyító berendezést, amely teljesen eltávolítja a víz keménységét, és amelyet a háztartásunkban is alkalmazhatjuk. Megelőzésképpen esővizet is használhatunk a vízutántöltésekor, amelyet meg kell tisztítani a portól. A gyakorlatban az esővizet tartályokba fogják fel ,gyűjtik össze és szükség esetén a kerti tóba engedik.

b, A vízkő lerakódást úgy távolíthatjuk el, ha teljesen kiengedjük a vizet a tóból. A vízi növények szempontjából a tavaszi időszak a legmegfelelőbb a művelet elvégzésére. Az eltávolítást sósav segítségével végezzük, amely Decalcit Super néven kapható.

A tó tisztításához nagynyomású tótisztítóra, merülőszivattyúra és védőöltözékre van szükség. A fólia tisztítása ezzel a készítménnyel nagyon hatásos, szinte újjávarázsolja a fóliát. A talajvíz magas vízszintje esetén a tó vizének a kiszivattyúzásakor a talajvizet is le kell ereszteni egy másik merülőszivattyú segítségével. Ezt a szivattyút a tó melletti csőbe helyezzük el, amely a vízelvezető rendszerhez van csatlakoztatva. A talajvíz szivattyúzásának addig kell tartania, amíg feltöltődik a víz a tóba.


2. A bioszűrő-rendszer működésbe helyezése és megfigyelése

Mikor kell a bioszűrő-rendszert működésbe helyezni?

A bioszűrő-rendszert  a tél végén / március elején/ ajánljuk üzembe helyezni, akkor amikor a tavaszi időszakban emelkedik a hőmérséklet. Az üzemeltetést ne halasszuk el májusig. Javasoljuk a rendszert április közepén ill. végén elindítani.

Miért fontos a rendszer időben történő működtetése?

A víz tisztaságáért a hasznos baktériumkultúrák gondoskodnak,amelyek elveszik az algák elöl a tápanyagot. Ezek a baktériumok csak akkor jönnek létre, amikor a hőmérséklet 5-10 °C fölé emelkedik, és a víz a biológiai szűrőn keresztül kezd áramlani. Minél később hozzuk működésbe a szűrőrendszert, annál több alga képződhet a vízben.  /Az algák 10°C  fölötti vízben kezdenek intenzívebben szaporodni./

Milyen lépéseket kell tenni a vízszűrés elindításakor?

A szűrőrendszer működtetése minden berendezés esetében eltérő, de a főbb műveletek a bioszűrés elindításakor egyformák.

a, a víz felengedése- optimális vízszint, elegendő víz a tavaszi porszívózáshoz

b, a szivattyúk, a szívórendszer és szelepek technikai állapotának az ellenőrzése

c, a szivattyúk és szelepek beszerelése az aknába

d, szivattyúk légtelenítése a légtelenítő nyíláson keresztül a csővezeték vízzel való feltöltésével

e, az időkapcsoló beállítása a szivattyú működtetéséhez

A bioszűrős szivattyúnak / szivattyú 1 /napi 24 órán át kell működésben lennie, míg a szkimmer szivattyúnak / szivattyú 2 /napi 6-10 órát kell működnie.

 

3. A tó porszívózása. A falak, kövek tisztítása , a fürdőzóna aljának és a parti zóna szennyeződéseinek, amelyek a tél folyamán keletkeztek, a felporszívózása.

Milyen gyakran kell kiporszívózni a tavat egy év leforgása alatt ?

Az Ön tava egy élő organizmus biológiai szűrővel, amely mechanikus szűrővel  /dobszűrő vagy nyomás alatti szűrő/  van kiegészítve. Nincs lehetőségünk- mint a vegyileg karbantartott medencéknél- kénsav használatára a víz ph értékének a beállításához, a klórtartalom beállítására klórtabletták vagy folyékony klór segítségével, az algák elleni pelyhesítőszer és algásítószer heti használatára.

A fürdőtó porszívózásának az intenzitása függ:

- a szivattyúk megfelelő működésétől

-a felengedett víz minőségétől/ lásd a bekezdést az utántöltött víz elemzése és kezelése/és a felengedett víz tápanyagtartalmától

-a baktériumkultúrák tevékenységétől és kondíciójától és az életkörülményeinek az optimalizálásától

- az algásodás mértékétől és az algásodás megszüntetésének a folyamatától / a tápanyag mennyiségének csökkentése mechanikus szűréssel és biológiai pelyhesítéssel, algák írtása túlszaporodás esetén.

- a rendszeres és alapos karbantartástól

  - igényességtől  a tó tisztaságára

A tények függvényében 7 és 30 napos tartományban mozog a porszívózás szükségessége. A porszívózás intervallumának a meghosszabbítását - az algák képződésének optimalizálását – részletesebben taglaljuk egy külön fejezetben- A tápanyagtartalom, algák képződésének az  optimalizálása

Melyik tisztítóeszközök nem hiányozhatnak a karbantartáskor?

Karbantartás előtt -  porszívózással való karbantartáskor ellenőrizzük a tisztítóeszközöket

- állítható teleszkópos nyél – kék úszótömlő porszívózáshoz DN 38, DN 50

- tömlő , szkimmer tányér a tömlő  szívófúvókákhoz való csatlakoztatásához

- mély merítőháló /teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

- szívófej /teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

-szívófej kefével a falak tisztításához /teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

- spoilerkefe, légterelő a fürdőzóna falainak tisztítására/teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

- drótkefe a vízkő eltávolítására /teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

- tölcsér a homok és kavicszóna porszívozására- csak ha  van növényzóna

- tartalék kosár a szkimmerhez

- tartalék kosár a szívattyúhoz

- a tisztítórobot működőképessége, szűrőzsák minősége

A tisztításhoz szükséges eszközöket megtalálja az E-shopunkban

 

4. A nedvszívó,abszorbens  kövek cseréje a szűrőkben, az UV izzók cseréje az UV lámpában, a  szűrőszubsztrátum cseréje a  nyomásszűrőben – ha van a tóban

Miért fontos a szűrőkben található nedvszívó kövek cseréje?

Az abszorbens szubsztrátok felszívják a vízből a foszfátokat, nitrátokat és kiegyenlítik a pH értéket.

A Phossless nedvszívó, abszorbens kövek megkötik a vízben található foszfátot- az algaképződés legfőbb tápanyagát. A nedvszívó képességet kb, 6 hónapig megőrzik, tehát 1 szezonban alkalmazhatóak.

Miért fontos az UV lámpák  UV izzóinak a cseréje ?

Az UV izzók élettartama korlátozott / a gyártótol függ/ és ezért fokozatosan veszít a hatékonyságából. A megbízható algaírtás és a tiszta vízminőség érdekében javasoljuk évente cserélni az izzókat.

Miért fontos a  szűrőszubsztrátum cseréje a  nyomásszűrőben?

A  szűrőszubsztrátum  a  nyomásszűrőben felfogja a vízből a szabad tápanyagot /főleg foszfátot/ és a mechanikus szennyeződést. A szubsztrátum évente való cseréjével a nyomásszűrőben megújul a tápanyagok megkötése és így csökken az algaképződéshez szükséges tápanyagmennyiség. Ha nem végezzük el a szűrőszubsztrátum cseréjét a nyomásszűrőben, fennáll annak a lehetősége, hogy az előző évben felfogott tápanyag feloldódik , visszakerül a tóba és így növeli az algaképződést.

A szezon kezdete előtt/ nagy vízkőképződés esetén a szezon alatt is/ javasoljuk a szűrőrendszer vízkőmentesítését /dobszűrő- szita, UV lámpa védőüvege…/Decalcit-tal.


5. A feltöltött víz elemzése és kezelése

Miért fontos  a feltöltött víz elemzése és minősége?

A feltöltött víz minősége jelentősen befolyásolja az algák megjelenését, ezért nem mellékes hogy milyen vizet használunk. /Hasonlóan ,mint amikor  tankolásakor benzint tankolunk a dízelmotorba, zavar keletkezik a működésbe./

Milyen vízminőség-mutatók hatnak a biológiai szűrésre és az algaképződésre?

Vízminőség-mutatók, amelyek közvetlenül elősegítik az algaképződést vagy blokkolják a hasznos baktériumok tevékenységét /amelyek elvonják az algák tápanyagát / a következők :

- vízkeménység mmol/l, vagy °DH- ban megadva/ a vízkeménység a német keménységfok szerint/

- szulfát SO4, mg/l

- nitritek NO2, mg/l- szerves foszfátok- a szerves foszfátok értékét az összfoszfátok és  szervetlen foszfátok értékének a különbségéből határozzuk meg 

- összfoszfátok - pontos meghatározása 3 mg/l

- szervetlen foszfátok/ ortofoszfátok/pontos meghatározása 3 mg/l

 

6. A tápanyagtartalom optimalizációja – az algaképződés és a biológiai szűrés optimalizációja

A tiszta vizet a tóban és az algák képződésének a csökkenését akkor érhetjük el, ha csökken a víz tápanyagtartalma /foszfáttartalma/. Háromféleképpen érhetjük el a tápanyag mennyiségének a csökkenését.

a, megakadályozzuk, hogy a nem kívánatos tápanyagok a tó vizébe kerüljenek,  például:

- a felengedett víz elemzésével és egyben intézkedést foganasítunk a tápanyagok kiiktatására

- megakadályozzuk, hogy a tó széléről az esővíz a tóba kerüljön

- óvatosan trágyázzuk a füvet a tó környékén,stb..

-olyan anyagokat, kellékeket használunk a tóban, amelyekből nem kerülhetnek be a vízbe a tápanyagok

b, felfogjuk, megkötjük, fixáljuk a  tóban található tápanyagokat

-például tavasszal a 15°C alatti vízben az oltott meszet alkalmazhatjuk a foszfátok megkötésére, így nehezen oldódó kalcium-foszfát keletkezik,

- a gyakorlatban bevált a WM Heinz pelyhesítő használata

- A tó vizének a felengedésekor alumínium – szulfátot használhatunk, így nem oldódó, kicsapódott alumínium- foszfát keletkezik

-biológiai pelyhesítéssel a Oase Pondclear pelyhesítővel – szűrőkön fennakadó pelyhek keletkeznek, amelyek megkötik a tápanyagokat, a pelyhek eltüntetésével csökkentjük a tápanyagmennyiséget

c, a baktériumok életfeltételeinek az optimalizálása a tó szűrőzónájában

Ez változtatást jelent a baktériumok tevékenységében a szűrőzónában. A baktériumok hatására növekszik a foszfátok megkötése. 15 °C fok fölött a szűrőzónában intenzíven szaporodnak a baktériumok, amelyek a vízből megkötik a foszfátokat. Ahhoz, hogy a baktériumok szaporodása ne csökkenjen, hanem az egész szezonban folyamatosan végbemenjen ,a baktériumok fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokra van szükség.

- ezért javasoljuk a tavakba a lassan oldódó nitrogénműtrágya használatát

- javasoljuk a gátlóanyagok eltávolítását a vízből, amelyek gátolják a baktériumok fejlődését a szűrőzónában

 

7. A vízinövények gondozása, ültetése, ritkítása

A vízinövényeket meg kell tisztítani az elhalt növényi részektől. A növények sűrűségének lehetővé kell tennie, hogy a  tavi porszívó szívófejével porszívózni lehessen a növények között. Tavasz az ideális időszak a vízinövények kiültetéséhez. A következő fajtákat ajánljuk

Magasabb vízinövények: Phragmithes communis, Typha laxmanii, Scirpus lacustris, Scirpus lacustris Albescens, Cyperus longus

Alacsonyabb vízinövények: Iris kaempferii, Iris versicolor, Phragmites Variegata, Acorus calamus, Typha laxmanii, Lytrium salicaria. A tündérrózsának nem kedvező az alacsony tápanyagszínt/ nem virágoznak, kicsi a levelük/

A növények ültetésekor a vízinövényeket megtisztított és leöblített gyökerekkel ültetjük közvetlenül a tavi homokba.

A vízinövények ritkítását óvatosan kell végrehajtani, hogy a növények kivételekor ne kerüljön a vízbe olyan tápanyagokban gazdag szubsztrátum, amely a növények alatt található, és amely  algaképződést idéz elő.

Hogyan járjunk el a vízinövények  ritkításakor ?

Előszöris a ritkítandó vízinövény körül a homokot kb. 10 cm mélységig eltávolítjuk. Ezt követően ollóval levágjuk a növény fölösleges részét. Az elválasztott növényt lassan és óvatosan kihúzzuk a homokból. A növény fölösleges részének az eltávolítása után a megmaradt gyökereket betakarjuk a homokkal, hogy a növényi szubsztrátumból ne oldódjon ki a tápanyag a vízbe.


Termékek száma ebben a kategóriában: 88

 123 >>

Ez a kiváló minőségű 38 mm úszómedence-tömlő ...
Termék kódja: 61380001

Ár (bruttó): 1 700,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Medence porszívófejhez csatlakoztatható ...
Termék kódja: 6132000

Ár (bruttó): 1 075,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
A PVC-ből készült rövid - 26 cm ...
Termék kódja: 603002

Ár (bruttó): 1 665,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
A kefe alkalmas a medence falának tisztítására. ...
Termék kódja: 603021

Ár (bruttó): 1 250,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
A súroló szivacs a medence falak és az ...
Termék kódja: 3110013

Ár (bruttó): 1 400,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Medencék sóbontó berendezéseinek, sóval ...
Termék kódja: 452231

Ár (bruttó): 7 480,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
A fenékháló teleszkópos nyélre csatlakoztatható. ...
Termék kódja: 604203

Ár (bruttó): 3 530,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
A felszíni háló a teleszkópos nyélhez ...
Termék kódja: 604103

Ár (bruttó): 3 030,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Fogantyúval ellátott szivacs a ...
Termék kódja: 603032

Ár (bruttó): 1 290,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
A PVC tömlőkapcsoló a 38 mm-es tömlő ...
Termék kódja: 6141038

Ár (bruttó): 1 130,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Az 2,4 - 4,8 m hosszú Ocean két ...
Termék kódja: 170004

Ár (bruttó): 21 000,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Gégecső összekötő elem Az uszodatechnikánál ...
Termék kódja: 6141039

Ár (bruttó): 1 190,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Rövid medence tisztító kefe – 26 ...
Termék kódja: 603003

Ár (bruttó): 3 675,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Speciális sarok tisztító kefe, OCEAN  
Termék kódja: 170133

Ár (bruttó): 3 950,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Egyedülálló porszívó alsó sörtékkel ...
Termék kódja: 603500

Ár (bruttó): 4 755,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Porszívó tartozék a medence mechaniku ...
Termék kódja: 6034011

Ár (bruttó): 800,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
A széles - 45 cm medence tisztító ...
Termék kódja: 78703

Ár (bruttó): 2 300,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
A felszíni háló a teleszkópos nyélhez ...
Termék kódja: 1701343A

Ár (bruttó): 5 205,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Medence tisztító súroló szivacs praktikus ...
Termék kódja: 3110070

Ár (bruttó): 2 915,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
De Luxe medence porszívó - oldalsörtés, ...
Termék kódja: 170486

Ár (bruttó): 19 650,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Az 1,8 - 3,6 m hosszú Ocean két ...
Termék kódja: 170003

Ár (bruttó): 16 000,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Alumínium teleszkópos nyél medence porszívó ...
Termék kódja: 65311

Ár (bruttó): 18 000,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Félautomata medenceporszívó amely a ...
Termék kódja: 607014

Ár (bruttó): 187 470,00 HUF
Elérhetőség: Küldés 24 órán belül
Medence gégecső tárolására, feltekerésére ...
Termék kódja: 698081

Ár (bruttó): 17 225,00 HUF
Elérhetőség: Küldés 24 órán belül
Medence tisztító súroló szivacs praktikus ...
Termék kódja: 3110014

Ár (bruttó): 2 800,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
A csatlakozó két d=32 mm átmérőjű medencetömlő ...
Termék kódja: 6141032

Ár (bruttó): 955,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Alumínium teleszkópos nyél medence porszívó ...
Termék kódja: 65411

Ár (bruttó): 20 000,00 HUF
Elérhetőség: Nincs raktáron
A fenékháló teleszkópos nyélre csatlakoztatható. ...
Termék kódja: 170341A

Ár (bruttó): 9 500,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó által szabadalmaztatott technológiát ...
Termék kódja: 60546

Ár (bruttó): 85 655,00 HUF
Elérhetőség: Küldés 24 órán belül
Tartsa a medencét egész nyáron tisztán. ...
Termék kódja: 603660

Ár (bruttó): 22 535,00 HUF
Elérhetőség: Küldés 24 órán belül
Só AQUADIAL lágyítókhoz.
Termék kódja: 9566100808

Ár (bruttó): 5 760,00 HUF
Elérhetőség: Küldés 24 órán belül
A háromszög alaknak köszönhetően a medence ...
Termék kódja: 603601

Ár (bruttó): 3 975,00 HUF
Elérhetőség: Küldés 24 órán belül
Egyedülálló kerti tömlőhöz csatlakoztatható ...
Termék kódja: 603700

Ár (bruttó): 6 255,00 HUF
Elérhetőség: Küldés 24 órán belül
Medence gégecső tárolására, feltekerésére ...
Termék kódja: 698091

Ár (bruttó): 13 105,00 HUF
Elérhetőség: Küldés 24 órán belül
A csatlakozó két d = 32 / 38 mm átmérőjű ...
Termék kódja: 61413238

Ár (bruttó): 920,00 HUF
Elérhetőség: Küldés 24 órán belül
Alakjának köszönhetően a medence sarkaiból ...
Termék kódja: 603603

Ár (bruttó): 1 840,00 HUF
Elérhetőség: Raktáron

36 további
 123 >>

Tavaszi karbantartás és a kerti tó üzemeltetése
Mi mindent ajánlatos ellenőrizni a kerti tó indításakor

Vízkő a tó technológiájában
Vízkő a szivattyúban vagy UV lámpában - hogyan lehet megszabadulni tőle?© Minden jog fenntartva - www.aquapond.hu
Webdesign

Cookie beállítások
Weboldalunk működéséhez elengedhetetlen sütiket használunk, amelyek lehetővé teszik a weboldal alapvető funkcióinak megvalósítását. Ezeket a sütiket internetböngészője beállításainak módosításával letilthatja, ami befolyásolhatja a weboldal működését. Nem létfontosságú cookie-kat is szeretnénk használni weboldalunk működésének javítása érdekében. Ha engedélyezni szeretné őket, kattintson a hozzájárulásra.
Személyes adatok védelme  |  Információk a cookie-król
Egyetértek Személyreszabás Elutasítom
Vissza
Részletes cookie beállítások
Cookie-kat használunk az oldal alapvető funkcióinak biztosítása és a felhasználói élmény javítása érdekében. Az egyes kategóriákra vonatkozó hozzájárulását bármikor módosíthatja.
Szükséges cookie-k (sütik)
 
A technikai sütik elengedhetetlenek weboldalunk megfelelő működéséhez. Ezeket elsősorban a termékek kosárban való tárolására, kedvenc termékeinek megjelenítésére, preferenciáinak és vásárlási folyamatának beállítására használják. A technikai cookie-k használatához nem szükséges az Ön hozzájárulása, de azokat jogos érdekünk alapján dolgozzuk fel. Beállíthatja böngészőjét úgy, hogy blokkolja az ilyen fájlokat, vagy értesítse Önt azokról. Ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy weboldalunk egyes részei nem működnek megfelelően.
Analitikai cookie-k
 
Az analitikai cookie-k lehetővé teszik, hogy mérjük weboldalunk teljesítményét és látogatóinak számát.
Marketing cookie-k
 
A marketing cookie-kat a reklámok és a közösségi hálózatok használják a megjelenített hirdetések testreszabására, hogy azok a lehető legérdekesebbek legyenek az Ön számára.
Engedélyezem az összeset Kiválasztottak engedélyezése Elutasítom
Mentés Elutasítom