logo

Menü

Tavaszi karbantartás és a kerti tó üzemeltetése

Mi mindent ajánlatos ellenőrizni a kerti tó indításakor

1. A vízkő eltávolításának lehetséges módja a fólia felületéről a fürdő zónában

A feltöltött víz keménysége miatt a fürdőzónában / falak, de főleg az aljban/idővel /1,2,3 év/ nagyon nehezen eltávolítható vízkőréteg képződik, amely nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem a rendszeres takarítás esetében nehézséget okoz a tó karbantartásában és az algaréteg eltávolításában.

Hogyan távolíthatjuk el a vízkövet a fólia felületéről

Háromféleképpen  harcolhatunk a vízkő ellen

a, megakadályozzuk a vízkő lerakódását

b, eltávolítjuk a vízkövet

c, az első kettő kombinációja

 

a, A vízkő lerakódását elsősorban úgy előzhetjük meg, hogy elemezzük és ellenőrizzük a víz keménységét. A megállapított értékektől függően ajánljuk a gyakorlatban már bevált mágneses vízkezelést, vagy a nagyobb eredmény elérése érdekében a  vízlágyító berendezést, amely teljesen eltávolítja a víz keménységét, és amelyet a háztartásunkban is alkalmazhatjuk. Megelőzésképpen esővizet is használhatunk a vízutántöltésekor, amelyet meg kell tisztítani a portól. A gyakorlatban az esővizet tartályokba fogják fel ,gyűjtik össze és szükség esetén a kerti tóba engedik.

b, A vízkő lerakódást úgy távolíthatjuk el, ha teljesen kiengedjük a vizet a tóból. A vízi növények szempontjából a tavaszi időszak a legmegfelelőbb a művelet elvégzésére. Az eltávolítást sósav segítségével végezzük, amely Decalcit Super néven kapható.

A tó tisztításához nagynyomású tótisztítóra, merülőszivattyúra és védőöltözékre van szükség. A fólia tisztítása ezzel a készítménnyel nagyon hatásos, szinte újjávarázsolja a fóliát. A talajvíz magas vízszintje esetén a tó vizének a kiszivattyúzásakor a talajvizet is le kell ereszteni egy másik merülőszivattyú segítségével. Ezt a szivattyút a tó melletti csőbe helyezzük el, amely a vízelvezető rendszerhez van csatlakoztatva. A talajvíz szivattyúzásának addig kell tartania, amíg feltöltődik a víz a tóba.


2. A bioszűrő-rendszer működésbe helyezése és megfigyelése

Mikor kell a bioszűrő-rendszert működésbe helyezni?

A bioszűrő-rendszert  a tél végén / március elején/ ajánljuk üzembe helyezni, akkor amikor a tavaszi időszakban emelkedik a hőmérséklet. Az üzemeltetést ne halasszuk el májusig. Javasoljuk a rendszert április közepén ill. végén elindítani.

Miért fontos a rendszer időben történő működtetése?

A víz tisztaságáért a hasznos baktériumkultúrák gondoskodnak,amelyek elveszik az algák elöl a tápanyagot. Ezek a baktériumok csak akkor jönnek létre, amikor a hőmérséklet 5-10 °C fölé emelkedik, és a víz a biológiai szűrőn keresztül kezd áramlani. Minél később hozzuk működésbe a szűrőrendszert, annál több alga képződhet a vízben.  /Az algák 10°C  fölötti vízben kezdenek intenzívebben szaporodni./

Milyen lépéseket kell tenni a vízszűrés elindításakor?

A szűrőrendszer működtetése minden berendezés esetében eltérő, de a főbb műveletek a bioszűrés elindításakor egyformák.

a, a víz felengedése- optimális vízszint, elegendő víz a tavaszi porszívózáshoz

b, a szivattyúk, a szívórendszer és szelepek technikai állapotának az ellenőrzése

c, a szivattyúk és szelepek beszerelése az aknába

d, szivattyúk légtelenítése a légtelenítő nyíláson keresztül a csővezeték vízzel való feltöltésével

e, az időkapcsoló beállítása a szivattyú működtetéséhez

A bioszűrős szivattyúnak / szivattyú 1 /napi 24 órán át kell működésben lennie, míg a szkimmer szivattyúnak / szivattyú 2 /napi 6-10 órát kell működnie.

 

3. A tó porszívózása. A falak, kövek tisztítása , a fürdőzóna aljának és a parti zóna szennyeződéseinek, amelyek a tél folyamán keletkeztek, a felporszívózása.

Milyen gyakran kell kiporszívózni a tavat egy év leforgása alatt ?

Az Ön tava egy élő organizmus biológiai szűrővel, amely mechanikus szűrővel  /dobszűrő vagy nyomás alatti szűrő/  van kiegészítve. Nincs lehetőségünk- mint a vegyileg karbantartott medencéknél- kénsav használatára a víz ph értékének a beállításához, a klórtartalom beállítására klórtabletták vagy folyékony klór segítségével, az algák elleni pelyhesítőszer és algásítószer heti használatára.

A fürdőtó porszívózásának az intenzitása függ:

- a szivattyúk megfelelő működésétől

-a felengedett víz minőségétől/ lásd a bekezdést az utántöltött víz elemzése és kezelése/és a felengedett víz tápanyagtartalmától

-a baktériumkultúrák tevékenységétől és kondíciójától és az életkörülményeinek az optimalizálásától

- az algásodás mértékétől és az algásodás megszüntetésének a folyamatától / a tápanyag mennyiségének csökkentése mechanikus szűréssel és biológiai pelyhesítéssel, algák írtása túlszaporodás esetén.

- a rendszeres és alapos karbantartástól

  - igényességtől  a tó tisztaságára

A tények függvényében 7 és 30 napos tartományban mozog a porszívózás szükségessége. A porszívózás intervallumának a meghosszabbítását - az algák képződésének optimalizálását – részletesebben taglaljuk egy külön fejezetben- A tápanyagtartalom, algák képződésének az  optimalizálása

Melyik tisztítóeszközök nem hiányozhatnak a karbantartáskor?

Karbantartás előtt -  porszívózással való karbantartáskor ellenőrizzük a tisztítóeszközöket

- állítható teleszkópos nyél – kék úszótömlő porszívózáshoz DN 38, DN 50

- tömlő , szkimmer tányér a tömlő  szívófúvókákhoz való csatlakoztatásához

- mély merítőháló /teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

- szívófej /teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

-szívófej kefével a falak tisztításához /teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

- spoilerkefe, légterelő a fürdőzóna falainak tisztítására/teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

- drótkefe a vízkő eltávolítására /teleszkópos nyélre csatlakoztatható/

- tölcsér a homok és kavicszóna porszívozására- csak ha  van növényzóna

- tartalék kosár a szkimmerhez

- tartalék kosár a szívattyúhoz

- a tisztítórobot működőképessége, szűrőzsák minősége

A tisztításhoz szükséges eszközöket megtalálja az E-shopunkban

 

4. A nedvszívó,abszorbens  kövek cseréje a szűrőkben, az UV izzók cseréje az UV lámpában, a  szűrőszubsztrátum cseréje a  nyomásszűrőben – ha van a tóban

Miért fontos a szűrőkben található nedvszívó kövek cseréje?

Az abszorbens szubsztrátok felszívják a vízből a foszfátokat, nitrátokat és kiegyenlítik a pH értéket.

A Phossless nedvszívó, abszorbens kövek megkötik a vízben található foszfátot- az algaképződés legfőbb tápanyagát. A nedvszívó képességet kb, 6 hónapig megőrzik, tehát 1 szezonban alkalmazhatóak.

Miért fontos az UV lámpák  UV izzóinak a cseréje ?

Az UV izzók élettartama korlátozott / a gyártótol függ/ és ezért fokozatosan veszít a hatékonyságából. A megbízható algaírtás és a tiszta vízminőség érdekében javasoljuk évente cserélni az izzókat.

Miért fontos a  szűrőszubsztrátum cseréje a  nyomásszűrőben?

A  szűrőszubsztrátum  a  nyomásszűrőben felfogja a vízből a szabad tápanyagot /főleg foszfátot/ és a mechanikus szennyeződést. A szubsztrátum évente való cseréjével a nyomásszűrőben megújul a tápanyagok megkötése és így csökken az algaképződéshez szükséges tápanyagmennyiség. Ha nem végezzük el a szűrőszubsztrátum cseréjét a nyomásszűrőben, fennáll annak a lehetősége, hogy az előző évben felfogott tápanyag feloldódik , visszakerül a tóba és így növeli az algaképződést.

A szezon kezdete előtt/ nagy vízkőképződés esetén a szezon alatt is/ javasoljuk a szűrőrendszer vízkőmentesítését /dobszűrő- szita, UV lámpa védőüvege…/Decalcit-tal.


5. A feltöltött víz elemzése és kezelése

Miért fontos  a feltöltött víz elemzése és minősége?

A feltöltött víz minősége jelentősen befolyásolja az algák megjelenését, ezért nem mellékes hogy milyen vizet használunk. /Hasonlóan ,mint amikor  tankolásakor benzint tankolunk a dízelmotorba, zavar keletkezik a működésbe./

Milyen vízminőség-mutatók hatnak a biológiai szűrésre és az algaképződésre?

Vízminőség-mutatók, amelyek közvetlenül elősegítik az algaképződést vagy blokkolják a hasznos baktériumok tevékenységét /amelyek elvonják az algák tápanyagát / a következők :

- vízkeménység mmol/l, vagy °DH- ban megadva/ a vízkeménység a német keménységfok szerint/

- szulfát SO4, mg/l

- nitritek NO2, mg/l- szerves foszfátok- a szerves foszfátok értékét az összfoszfátok és  szervetlen foszfátok értékének a különbségéből határozzuk meg 

- összfoszfátok - pontos meghatározása 3 mg/l

- szervetlen foszfátok/ ortofoszfátok/pontos meghatározása 3 mg/l

 

6. A tápanyagtartalom optimalizációja – az algaképződés és a biológiai szűrés optimalizációja

A tiszta vizet a tóban és az algák képződésének a csökkenését akkor érhetjük el, ha csökken a víz tápanyagtartalma /foszfáttartalma/. Háromféleképpen érhetjük el a tápanyag mennyiségének a csökkenését.

a, megakadályozzuk, hogy a nem kívánatos tápanyagok a tó vizébe kerüljenek,  például:

- a felengedett víz elemzésével és egyben intézkedést foganasítunk a tápanyagok kiiktatására

- megakadályozzuk, hogy a tó széléről az esővíz a tóba kerüljön

- óvatosan trágyázzuk a füvet a tó környékén,stb..

-olyan anyagokat, kellékeket használunk a tóban, amelyekből nem kerülhetnek be a vízbe a tápanyagok

b, felfogjuk, megkötjük, fixáljuk a  tóban található tápanyagokat

-például tavasszal a 15°C alatti vízben az oltott meszet alkalmazhatjuk a foszfátok megkötésére, így nehezen oldódó kalcium-foszfát keletkezik,

- a gyakorlatban bevált a WM Heinz pelyhesítő használata

- A tó vizének a felengedésekor alumínium – szulfátot használhatunk, így nem oldódó, kicsapódott alumínium- foszfát keletkezik

-biológiai pelyhesítéssel a Oase Pondclear pelyhesítővel – szűrőkön fennakadó pelyhek keletkeznek, amelyek megkötik a tápanyagokat, a pelyhek eltüntetésével csökkentjük a tápanyagmennyiséget

c, a baktériumok életfeltételeinek az optimalizálása a tó szűrőzónájában

Ez változtatást jelent a baktériumok tevékenységében a szűrőzónában. A baktériumok hatására növekszik a foszfátok megkötése. 15 °C fok fölött a szűrőzónában intenzíven szaporodnak a baktériumok, amelyek a vízből megkötik a foszfátokat. Ahhoz, hogy a baktériumok szaporodása ne csökkenjen, hanem az egész szezonban folyamatosan végbemenjen ,a baktériumok fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokra van szükség.

- ezért javasoljuk a tavakba a lassan oldódó nitrogénműtrágya használatát

- javasoljuk a gátlóanyagok eltávolítását a vízből, amelyek gátolják a baktériumok fejlődését a szűrőzónában

 

7. A vízinövények gondozása, ültetése, ritkítása

A vízinövényeket meg kell tisztítani az elhalt növényi részektől. A növények sűrűségének lehetővé kell tennie, hogy a  tavi porszívó szívófejével porszívózni lehessen a növények között. Tavasz az ideális időszak a vízinövények kiültetéséhez. A következő fajtákat ajánljuk

Magasabb vízinövények: Phragmithes communis, Typha laxmanii, Scirpus lacustris, Scirpus lacustris Albescens, Cyperus longus

Alacsonyabb vízinövények: Iris kaempferii, Iris versicolor, Phragmites Variegata, Acorus calamus, Typha laxmanii, Lytrium salicaria. A tündérrózsának nem kedvező az alacsony tápanyagszínt/ nem virágoznak, kicsi a levelük/

A növények ültetésekor a vízinövényeket megtisztított és leöblített gyökerekkel ültetjük közvetlenül a tavi homokba.

A vízinövények ritkítását óvatosan kell végrehajtani, hogy a növények kivételekor ne kerüljön a vízbe olyan tápanyagokban gazdag szubsztrátum, amely a növények alatt található, és amely  algaképződést idéz elő.

Hogyan járjunk el a vízinövények  ritkításakor ?

Előszöris a ritkítandó vízinövény körül a homokot kb. 10 cm mélységig eltávolítjuk. Ezt követően ollóval levágjuk a növény fölösleges részét. Az elválasztott növényt lassan és óvatosan kihúzzuk a homokból. A növény fölösleges részének az eltávolítása után a megmaradt gyökereket betakarjuk a homokkal, hogy a növényi szubsztrátumból ne oldódjon ki a tápanyag a vízbe.


Termékek száma ebben a kategóriában: 63

 12 >>

Ez a kiváló minőségű 38 mm úszómedence-tömlő ...
Termék kódja: 61380001

Medence porszívófejhez csatlakoztatható ...
Termék kódja: 6132000

A PVC-ből készült rövid - 26 cm ...
Termék kódja: 603002

A kefe alkalmas a medence falának tisztítására. ...
Termék kódja: 603021

A súroló szivacs a medence falak és az ...
Termék kódja: 3110013

A fenékháló teleszkópos nyélre csatlakoztatható. ...
Termék kódja: 604203

A felszíni háló a teleszkópos nyélhez ...
Termék kódja: 604103

Medencék sóbontó berendezéseinek, sóval ...
Termék kódja: 452231

Gégecső összekötő elem Az uszodatechnikánál ...
Termék kódja: 6141039

Az 2,4 - 4,8 m hosszú Ocean két ...
Termék kódja: 170004

A PVC tömlőkapcsoló a 38 mm-es tömlő ...
Termék kódja: 6141038

Rövid medence tisztító kefe – 26 ...
Termék kódja: 603003

Fogantyúval ellátott szivacs a ...
Termék kódja: 603032

Speciális sarok tisztító kefe, OCEAN   ...
Termék kódja: 170133

De Luxe medence porszívó - oldalsörtés, ...
Termék kódja: 170486

Egyedülálló porszívó alsó sörtékkel ...
Termék kódja: 603500

A felszíni háló a teleszkópos nyélhez ...
Termék kódja: 1701343A

Medence tisztító súroló szivacs praktikus ...
Termék kódja: 3110070

Porszívó tartozék a medence mechaniku ...
Termék kódja: 6034011

A széles - 45 cm medence tisztító ...
Termék kódja: 78703

Alumínium teleszkópos nyél medence porszívó ...
Termék kódja: 65311

Félautomata medenceporszívó amely a ...
Termék kódja: 607014

Az 1,8 - 3,6 m hosszú Ocean két ...
Termék kódja: 170003

Medence gégecső tárolására, feltekerésére ...
Termék kódja: 698081

Medence gégecső tárolására, feltekerésére ...
Termék kódja: 698091

A háromszög alaknak köszönhetően a medence ...
Termék kódja: 603601

Medence tisztító súroló szivacs praktikus ...
Termék kódja: 3110014

A fenékháló teleszkópos nyélre csatlakoztatható. ...
Termék kódja: 170341A

Medencék karbantartásához tisztító ...
Termék kódja: 603807

Használatával teljesen vegyszermentesen ...
Termék kódja: 603033

Egyedülálló porszívó alsó sörtékkel ...
Termék kódja: 603400

Gyártó által szabadalmaztatott technológiát ...
Termék kódja: 60546

Csatlakozó a teleszkópos rúd és a medencetisztító ...
Termék kódja: 603401

Atraktív dizájnnal ellátott hosszított ...
Termék kódja: 603610

Alapelemhez tartozó adapter.
Termék kódja: 6313

Porszívó tartozék a medence mechaniku ...
Termék kódja: 60370001


36 további
 12 >>

Tavaszi karbantartás és a kerti tó üzemeltetése
Mi mindent ajánlatos ellenőrizni a kerti tó indításakor

Vízkő a tó technológiájában
Vízkő a szivattyúban vagy UV lámpában - hogyan lehet megszabadulni tőle?Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom